Z okazji zbliżającego się Halloween, kółko języka angielskiego postanowiło zabawić się w wycinanie lampionów dyniowych. Te ciekawe aranżacje mogą stać się pięknymi dekoracjami jesiennymi w naszych domach. Jeśli nie byliście w czwartek na kółku proponujemy spróbować swoich sił w domu z pomocą rodziców.
Jednocześnie przypominamy o zasadach kulturalnego i bezpiecznego przeżywania Halloween.
Wdaje się, że przemierzyć 22707 km w 3 miesiące to żaden wyczyn w czasach, gdy z Polski do Nowej Zelandii (około 18000km) można dostać się w niecałe 25 godzin. Nasz bohater podróżował jednak w sposób nietuzinkowy: za środek lokomocji wybrał Fiata 126p. Przejechał przez 12 krajów Europy i Azji, dwa razy wspiął się na wysokość 4655m n.p.m., aby dotrzeć do Władywostoku. Właścicielem malucha jest Arkady Paweł Fiedler, wnuk wybitnego podróżnika i pisarza Arkadego Fiedlera, autora słynnego Dywizjonu 303.
Uczniowie klasy 6 spotkali się z nim w czwartek, 20 października, w Bibliotece Gminnej w Łubowie. Wysłuchali opowieści podróżnika o azjatyckiej wyprawie, obejrzeli przepiękne zdjęcia i filmy zrealizowane przez towarzyszącą mu ekipę telewizyjną. Kto wie, może to spotkanie obudzi w szóstoklasistach marzenia o dalekich podróżach…
Szanowny/a Panie/Pani ,
Agencja Rynku Rolnego w Poznaniu zwraca się z serdeczną prośbą, o upowszechnienie wśród rodziców dzieci w wieku 0-12 lat i nauczycieli naszego zaproszenia do udziału w ankiecie oceny działań promujących program „Owoce i warzywa w szkole” zrealizowanych w roku szkolnym 2015/2016.
Z góry serdecznie dziękujemy za pomoc w rozpropagowaniu naszej prośby i zachęcamy wszystkich do przyłączenia się do prowadzonego przez nas badania.
Ankieta jest dostępna po linkiem http://owocewszkole.org/ankieta/ i będzie aktywna tylko do 28 .10.2016r.
W dniu 6 października br. nasi najmłodsi uczniowie wybrali się do muzeum w Dziekanowicach. Z uwagą wysłuchali ciekawej lekcji przygotowanej przez Panią przewodnik. Opowiadała m.in. o historii, zwyczajach i wykopaliskach archeologicznych. Uczniowie poznali nowe pojęcia: archeolog, archeologia, wykopalisko, eksponat. Swoim zachowaniem i postawą udowodnili nauczycielom, że są gotowi na dalsze „podróże w czasy naszych przodków”.
Fotorelacje z wycieczki:
14 października przypadał Dzień Edukacji Narodowej, popularnie zwany Dniem Nauczyciela. Jest to nasze wspólne święto, dzień, w którym, w sposób szczególny, uczniowie okazują wdzięczność swoim pedagogom. Ten dzień to właściwy moment, by wszystkim przekazać jak najserdeczniejsze życzenia i podziękować za cierpliwość, serdeczność i wyrozumiałość okazywane na co dzień. W krótkim przedstawieniu obrazującym życie szkoły, uczniowie klasy 4 i 2 dziękowali za poświęcenie i trud wkładany w edukację i wychowanie, za wiarę w ich siły i nieustanną opiekę. Natomiast Dyrektor Szkoły, nauczyciele i wszyscy pracownicy administracji i obsługi chcieliby ze swej strony podziękować dzieciom i ich rodzicom za otrzymane życzenia i kwiaty oraz okazane w tym dniu wyrazy wdzięczności.
Doczekaliśmy się! W piątek, 7 października o godzinie 10.00 uczniowie klas: IV, Va, Vb i VI ze swoimi wychowawcami zaczęli przygotowania do wielkiego finału Festiwalu Smaków Starych Drzew Owocowych. W świetlicy szkolnej pojawiły się pięknie nakryte stoły, a na nich moc smakowitych owoców: surowych i w rozmaity sposób przetworzonych. Dostrzegliśmy kandyzowane gruszki – ulęgałki, powidła ze śliwek, dżemy wiśniowe, kompoty przygotowywane według najróżniejszych receptur. I jabłka. Zatrzęsienie jabłek: suszone, pieczone, w postaci musu i oczywiście w cieście (przez myśl nikomu nie przeszło, że może zabraknąć szarlotki!). Wszystkie opatrzone metryczką z danymi drzewa (gatunek, adres i wiek).
Uczniowie i nauczyciele mogli skosztować każdego z tych rarytasów, by później wybrać owoc, który ich zdaniem smakuje najlepiej. Kilkudziesięcioosobowe jury, głosując za pomocą żołędzi włożonych do miseczki z metryczką danego drzewa, uznało, że na najwyższe uznanie zasługują: sześćdziesięciopięcioletni orzech włoski i dwie jabłonie, niemal w tym samym wieku.
6 października 2016 roku reprezentacja Szkoły Podstawowej w Fałkowie wzięła udział w otwarciu nowego boiska piłkarskiego i lekkoatletycznego przy Urzędzie Gminy w Łubowie. Na nowej bieżni nasza drużyna spotkała się z zawodnikami z Lednogóry, Łubowa i Owieczek, by walczyć o Puchar Wójta Gminy Łubowo w biegu sztafetowym dziewcząt i chłopców. Rozpierała nas duma na widok zaangażowania, z jakim nasi koledzy pokonywali kolejne metry. Skoncentrowani, walcząc ze zmęczeniem, gnali co sił w nogach, by wypaść jak najlepiej. Nie dla siebie, ale dla drużyny. Poruszający był doping kibiców, szczególnie podczas ostatniego okrążenia, kiedy to rozstrzygały się losy wyścigu. Wszyscy uczniowie klasy 6 przebiegli niemal cały dystans z Bartkiem, aby go wesprzeć i dodać mu sił. Zajęliśmy 4 miejsce, ale pokazaliśmy, że na pierwszym jest przyjaźń.
Po zakończeniu zawodów - przeszliśmy do Domu Kultury w Łubowie, gdzie zawodnikom wręczono puchary, uraczono ich grochówką, ciepłą herbatą i owocami.
W poszukiwaniu starych drzew owocowych udaliśmy się do sadu babci Mikołaja z klasy 6 – pani Ewy. Znaleźliśmy tam ponad sześćdziesięcioletnie: śliwy, gruszę klapsę, orzechy włoskie i jabłonie: kosztelę i malinówkę oberlandzką. Niektóre owoce mogliśmy zbierać prosto z drzew, z niektórych pani Ewa przygotowała przetwory. Obdarowani plonami ze starego sadu - wróciliśmy do szkoły, by przygotowywać się do piątkowego Festiwalu Smaków.
Koło j. angielskiego czwartek kl. IV –VI od godz. 14:15 -15:00
Koło matematyczne wtorek kl. IV -VI od godz. 14:15 -15:00
Koło matematyczne wtorek kl. II –III od godz. 12:25 – 13:10
Koło polonistyczne poniedz. kl. II – III od godz. 12:25 – 13:10
Koło dziennikarskie poniedz. kl. IV –VI od godz. 14:15 -15:00
Koło sportowe wtorek kl. IV –VI od godz. 13:20 – 14:05
Koło przyrodnicze poniedz. kl. IV –VI od godz. 13:20 – 14:05
Koło historyczne środa kl. IV –VI od godz. 12:25 – 13:10
27 wrzenia kl. IIIa i IIIb uczestniczyły w warsztatach prowadzonych w PWSZ w Gnieźnie. Tematem przewodnim było mydło. Każdy uczestnik warsztatów projektował własne mydło: dobierał odpowiedni zapach, kolor i formę. Następnie mydło zostało estetycznie zapakowane w formie prezentu. Wszyscy czekamy na kolejne spotkania.